Pas op met twijfeltaal

Twijfeltaal scoort niet…

Je hebt taal die helpt verkopen, maar er is ook taal die het moeilijker maakt om je product of dienst aan de man of vrouw te brengen. Wat is beter om te vermijden?

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Het was helemaal aan het begin van mijn carrière als verkooptrainer. Ik moest me voorstellen in een bijeenkomst met andere trainers en introduceerde mijzelf met:

“Michel Hoetmer, oprichter van een klein trainingsbureautje uit Hoofddorp.”

Iemand begon te lachen en zei met een brede grijns op zijn gezicht:

“Nou dat moet dan wel een heel erg klein bureautje zijn!”

Hij voegde er nog aan toe, maar nu op een serieuze toon:

“Het is toch niet nodig om jezelf zo klein te maken? Je kunt toch ook zeggen dat je oprichter bent van een trainingsbureau?”

Daaraan zou geen woord gelogen zijn. Als iemand gewoon stevig ‘trainingsbureau’ zegt, blaast die persoon zichzelf toch niet onnodig op? Inderdaad is het nogal merkwaardig dat ik mijzelf zo minimalistisch introduceerde. Het geeft anderen toch net wat meer vertrouwen als je geen Calimerotaal* gebruikt.

Tip. Wil je alles uit je verkoopgesprekken halen? Scherpe vragen stellen? Kortom: de klant overtuigen zaken met jou te doen en niet met iemand anders? Dan is de verkooptraining ‘Scoren met je verkoopgesprekken’ een prima idee!

Verkleinen of zelfs kleineren?

Valt het je ook op hoe vaak wij verkleinwoorden gebruiken terwijl dat helemaal niet nodig is? Toegegeven dat zit een beetje (daar heb je het weer!) in onze taal ingebakken. Ik ken ook geen andere taal waarin men woorden kleiner maakt met behulp van een achtervoegsel.

Pas waren wij een lang weekend (en dus geen weekendje!) op stap. Dan eindig je vaker in een restaurant dan gebruikelijk. Ik heb heel vaak gehoord ‘dit gerechtje’ en ‘dit drankje’. Dat maakt het toch nog net iets minder aantrekkelijk dan dit ‘gerecht’ of ‘deze drank’. Uiteraard stort onze wereld niet meteen in. Maar soms heeft het wel degelijk vervelende consequenties.

Je zou maar voor een grote aankoop staan. Zullen wij zeggen een nieuwe auto? De verkoper heeft het telkens over ‘dit autootje’. Hm… voor jou is het misschien een rib uit je lijf en dan kleineert de verkoper de in jouw ogen belangrijke aankoop (en dus lastige beslissing)? Leuk is anders. Misschien ga je zelfs twijfelen of je dit voertuigje werkelijk moet aanschaffen. Want jij wilde toch een auto hebben?

Kortom: je kunt met evenveel gemak het verkleinende ‘-je’ weglaten. Je hoeft geen moment bang te zijn om jezelf groter voor te doen dan je bent (of je product of dienst). Het geeft de klant wel een veel beter gevoel. Dus neemt je kans op een geslaagde transactie ook toe. En veel meer dan een klein beetje!

Er zijn ook talloze woorden die onnodig twijfel uitdrukken. Denk daarbij aan woorden zoals:

  • proberen,
  • misschien,
  • wellicht of
  • mogelijk.

Dergelijke woorden maken je verhaal niet sterker. Denk er aan: wanneer jij zaad voor twijfel zaait, moet je niet gek opkijken als de klant reageert met: “Ik wil er nog even over nadenken!”

Slimme verkoopgesprekken voeren en meer orders scoren

Ze zeggen wel eens ‘always be closing’. Is het verstandig dit verkoop-abc’tje toe te passen? Het antwoord zal je verbazen. In dit boek lees je alles over de beste manier om instemming van de klant te krijgen en orders af te sluiten.

Uiteraard vind je nog veel meer tips en adviezen in dit compacte boek. Je leert onder ander15  afsluittechnieken die elke verkoper hoort te weten en moet kunnen toepassen.

Kortom: slimme verkoopgesprekken voeren en meer orders scoren! Meer weten…

Geef een reactieReactie annuleren