Veerkracht: de grote vriend van succes

Veerkrecht ontwikkelen
Effectief omgaan met moeilijke omstandigheden

Vrijwel iedereen vraagt zich wel eens af wat het geheim van succes is. Draait het om doelen stellen? Heeft het te maken met een positieve instelling? Is succes vooral een kwestie van talent hebben? Of gewoon geluk?

Deze factoren spelen zeker een rol, maar één factor steekt er met kop en schouders boven uit. Dat is …?

Veerkracht is het vermogen om teleurstellingen te verwerken. Het is wat mensen overeind houdt in het leven. Iedereen heeft in zijn leven te maken met tegenslagen. Ook toppers hebben regelmatig met tegenslagen te maken (gehad) voordat ze succes boekten. Ze blaken ook niet altijd van het zelfvertrouwen. Denk bijvoorbeeld aan Lionel Messi. De volgende uitspraak duidt er ook op dat hij niet altijd vol zelfvertrouwen was. Messi zei over zijn voormalige trainer Rijkaard:

“Ik zal nooit vergeten dat hij mijn carrière gestart heeft, dat hij mij het vertrouwen gegeven heeft, terwijl ik slechts zestien of zeventien jaar oud was.”

Messi moest ooit 3 maanden langs de zijlijn toekijken vanwege een breuk in zijn middenvoetsbeentje. Ondanks zijn geweldige talent, moest hij zich ook over teleurstellingen heen zetten.

Wat maakt je tot een veerkrachtig mens?

Veerkrachtige mensen scoren hoger op de volgende vaardigheden:

  1. Reguleren van emoties.
  2. Impulsen in de hand houden.
  3. Empathie.
  4. Optimisme.
  5. In staat zijn oorzaken en gevolgen te analyseren.
  6. Het vertrouwen dat iets uiteindelijk gaat lukken.
  7. Het vermogen contacten met anderen te leggen.

Het goede nieuws is dat dit vaardigheden zijn die wij allemaal kunnen leren. Hieronder vind je bij elk punt een korte toelichting.

1. Reguleren van emoties

Het draait om het vermogen om jezelf bijvoorbeeld over een slechte bui heen te zetten of de teleurstelling van een verloren deal te verwerken. Je leidt jezelf af van deze vervelende dingen en blijft er niet over piekeren. Je bent geen gevangene van je eigen emoties. Je beheerst jezelf, relativeert en denkt nuchter na.

2 Impulsen in de hand houden

Jezelf overgeven aan impulsen (het eerste de beste wat in je opkomt) kan tot de verschrikkelijkste rampen leiden. Denk aan iemand die een gokautomaat ziet en de verleiding niet kan weerstaan om er mee te spelen. Binnen de kortste tijd is hij al zijn geld kwijt.

Maar het heeft ook te maken met spontane opmerkingen. Bijvoorbeeld: de eerste impuls van een verkoper kan zijn om met een klant die hem tegenspreekt de strijd aan te gaan. Uiteindelijk hebben mensen er vooral zelf last van.

Ooit deed men een grappig experiment met kleuters. Individuele kleuters werden alleen gelaten in een kamertje met een schuimpje op een tafel. Voordat de onderzoeker wegliep vertrouwde hij het kind toe:

“Binnen 5 minuten ben ik terug. Als je wacht met het schuimpje op te eten tot ik terug ben, krijg je een extra schuimpje als beloning!”

Je voelt wel aan dat sommige kinderen direct het schuimpje opaten zodra de onderzoeker de kamer had verlaten en anderen geduldig wachtten en zo de beloning in de wacht sleepten. Uit later onderzoek bleek dat de geduldige kinderen, dus degenen die hun impulsen konden beheersen, succesvoller waren op school en in hun latere leven.

3. Empathie

Empathie is een ander woord voor inlevingsvermogen. Het is de kunde of de vaardigheid om je in te leven in de gevoelens van anderen. Empathie steunt ook op goed ‘lezen’ of verstaan van verbale en non-verbale communicatieboodschappen van anderen.

Bijvoorbeeld wanneer een klant met een klacht komt. De klant is helemaal over zijn theewater en gaat vreselijk te keer. Dan heeft het weinig zin om je zakelijk op te stellen of te verwijzen naar de ‘regeltjes’ dat maakt mensen alleen maar kwader. Je toont empathie door de emoties van de ander te onderkennen en daarvoor begrip te tonen. Op die manier lukt het meestal wel om de klant tot bedaren te brengen, waarna een normaal gesprek mogelijk is.

Het zal je niet verbazen dat empathische mensen vaak meer en diepgaande relaties aangaan. Ze krijgen ook vaker hulp van anderen.

4. Optimisme

Men kent in de populaire succesliteratuur vooral veel waarde toe aan optimisme en positief denken. Natuurlijk is het belangrijk om een positieve instelling te hebben. Maar het is zeker geen medicijn tegen alle kwalen. ‘Te positief’ kan zelfs tegen je werken omdat teleurstellingen des te harder aankomen. Je rozige wereldbeeld staat op z’n kop.

Maar het is zeker waar: een positieve kijk op de zaken helpt. Al is het maar omdat men positieve mensen als aantrekkelijker ervaart.

5. In staat zijn oorzaken en gevolgen te analyseren

Wellicht één van de belangrijkste factoren: denken in oorzaken en gevolgen. Dat schiet er nogal eens bij in. Wanneer wij bijvoorbeeld iemand koud bellen en het gesprek mislukt, hebben wij de neiging om de schuld bij de hufterige prospect te leggen.

Wanneer wij in oorzaken en gevolgen denken, kom je wellicht tot een andere conclusie, bijvoorbeeld dat de kapstok, dat is de introductie na de wederzijdse begroeting en toestemming vragen, van je gesprek roept een voorspelbare negatieve reactie op. Bijvoorbeeld wanneer de verkoper zegt dat hij kosten kan besparen. Veel mensen vatten het verkeerd op. Ze hebben het idee dat je een belerend vingertje opsteekt. Het is een cliché.

6. Het vertrouwen dat iets uiteindelijk gaat lukken

Zoals gezegd: op korte termijn kun je met tegenslagen te maken hebben. Maar wanneer je het vertrouwen hebt dat het op de lange termijn goed komt, bijvoorbeeld omdat je jezelf extra inspant of leert van je fouten, dan heeft het een positieve invloed op je prestaties.

7. Het vermogen contacten met anderen te leggen

Tja… moet ik hierover nog meer zeggen tegen verkopers? Wanneer je dit vermogen niet hebt, dan heb je een bijzonder interessant vak gekozen. Goede verkopers zijn een soort kameleons. Ze maken snel een ‘klik’ met anderen en weten binnen korte tijd een vertrouwde indruk te maken.

Tenslotte: kijk eens naar deze video!


Kortom: het draait in het leven om doorzetten en niet bij de pakken neerzitten als het even tegen zit.

Geef een reactieReactie annuleren