Je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn

overtuigen door te slijmenMensen vinden het heerlijk wanneer je ze over hun bolletje aait. Complimenten strelen hun ego.

Het grappige is dat wanneer jij complimenten uitdeelt zij ook meteen aardiger tegen jou zijn. Ze zijn daardoor ook eerder bereid jouw ideeën over te nemen.

Maar pas op! Sommige mensen zijn achterdochtig en denken dan dat je aan het slijmen bent om iets van ze gedaan te krijgen. Als mensen door hebben dat je ze beslijmt, dan krijgt je integriteit een flinke knauw. Hoe zit dat?

Dan maar niet doen? Nee, dat hoeft zeker niet. Je moet het op een tactische manier aanpakken. Een slim idee is om een compliment van een ander door te geven. Zeg zoiets als…

“Laatst sprak ik met een concurrent van u en die was vol bewondering over jullie snelheid van levering. Hij gaf aan dat hij daar niet goed tegenop kon. Hoe spelen jullie dat klaar?”

De truc zit hem niet alleen in het compliment, maar ook in de vraag. Hiermee geef je jouw gesprekspartner de kans om meer over zichzelf of zijn bedrijf te vertellen. Op die manier sla je twee vliegen in één klap, je:

  • smeert lekker met stroop en,
  • komt meer te weten.

Als de prospect vervolgens zegt dat een bepaald aspect van hun service lastig is, kun je inhaken op mogelijke problemen. Uiteraard alleen als je hem daarmee kunt helpen.

Het moment waarop je slijmt

Een ander belangrijk punt is de timing van je vleierij. Veel verkopers komen binnen bij een klant en beginnen direct met stroop te smeren. Ze complimenteren het mooie gebouw, het schilderij aan de muur of het diploma van hun gesprekspartner. Dat ligt er duimendik bovenop. En als veel verkopers dit doen, dan is het ook nog eens ontzettend clichématig.

Tip. Lees: ‘Klanten paaien met een rundveegesprek?’

De truc is dat je tijdens het gesprek af en toe een compliment uitdeelt, bijvoorbeeld over wat een klant zegt of hoe ze bepaalde dingen doen.

Tenslotte: complimenten klinken overtuigend wanneer je het echt meent. Maar dat is hopelijk overbodig om op te merken? Rest nog een vraag: dat geslijm hebben ze toch zo door? Je leest het verrassende antwoord in: ‘Meer verkopen door te slijmen’.

Alles uit je activiteiten halen?

Ben je op zoek naar nieuwe klanten? Wil je meer verkopen aan bestaande klanten? Je concurrent de loef afsteken? Kortom: wil je meer winstgevende omzet?

Dan ben je hier aan het juiste adres. SalesQuest helpt je verder op weg richting verkoopsucces via praktische online acquisitie- en verkooptrainingen. Vanaf prospects verleiden via internet, telefonische acquisitie tot en met het afronden van de verkoop. Kortom: wij zetten verkopers op scherp. Meer weten…

Geef een reactieReactie annuleren