Het grote voordeel van een slecht humeur

Klachtenbehandeling

We hebben allemaal wel eens een slecht humeur. Misschien raak je geïrriteerd door vervelende situaties op het werk of door een klant. Een slecht humeur is onplezierig. Dus proberen wij er wat aan te doen.

Lees eerst dit artikel eventjes voordat je een vrolijk muziekje opzet of naar Youtube surft voor een grappige video. Geloof het of niet: slechte buien hebben ook voordelen.

Deze boodschap klinkt behoorlijk verwarrend. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen geïrriteerd zeggen:

“Voordelen? Nou moet je het niet gekker maken hoor. Weg met al dat negatieve gedoe! Ik ben liever in een vrolijke en optimistische bui!”

Ben je geïrriteerd geraakt? Dat was precies de bedoeling en ik leg je zo dadelijk uit ‘waarom”.

Maar voor de zekerheid: ik wil er geen misverstand over laten bestaan. Ik verkies ook positieve emoties boven negatieve emoties, zoals:

  • angst,
  • woede,
  • afkeer,
  • en droefenis.

Maar negatieve emoties blijken in tegenstelling tot wat men over het algemeen denkt, ook voordelen te hebben.

Een opmerkelijke ontdekking

Joseph Forgas, professor in de psychologie aan de Universiteit van New South Wales deed een opmerkelijke ontdekking toen hij onderzoeken van collega’s nog een keertje tegen het licht hield. Het ging om onderzoeken waarin de proefpersonen enerzijds in een goede bui had gebracht en anderzijds humeurig werden gemaakt. Daarna moesten de proefpersonen bepaalde taken uitvoeren. Wat bleek?

  • Mensen in een slechte bui presteerden beter dan mensen in een goede bui.
  • Ze maakten minder beoordelingsfouten.
  • Ze hadden meer aandacht voor details, bleken minder naïef en waren in staat meer overtuigende argumenten aan te dragen.

Uit een andere studie bleek zelfs dat humeurige ooggetuigen nauwkeurigere beschrijvingen van situaties gaven. Ze maakten bijna geen fouten in tegenstelling tot positief ingestelde getuigen.

Het verschijnsel houdt mogelijk verband met onze evolutionaire wortels. Om te overleven schenkt ons brein meer aandacht aan negatieve emoties, zoals bijvoorbeeld angst. Ongemerkt schakelt ons brein naar de hoogste staat van paraatheid wanneer gevaar dreigt. Wij zijn alerter.

Dus houd je slechte humeur nog maar eventjes vast wanneer je een lastig project tot een goed einde moet brengen.

PS. Dit heeft ook invloed op de beslissingen die we nemen. Veel besluiten worden ingegeven door angst voor verlies (of verlies vermijden). Dergelijke emoties zijn vaak sterker dan de wens op ‘beter’. Bij mensen die speculeren op beurzen blijkt bijvoorbeeld dat emoties intenser zijn bij verlies dan bij winst.

Geef een reactieReactie annuleren