Tips voor na het afsluiten van de verkoop

Stappenplan

Heb je de deal gesloten? Dan lijkt alles in kannen en kruiken. Helaas kan er dan nog wel iets misgaan. In dit artikel vind je praktische tips voor na het sluiten van de deal.

Jezelf niet uit de verkoop kletsen

Er zijn verkopers die van geen ophouden weten. Ook nadat de koop is gesloten gaan ze door met “verkopen”. Ze blijven nieuwe argumenten aandragen.

Dat is onhandig. De kans bestaat dat de klant het argument als een nadeel beschouwt of dat het aanleiding is voor een hernieuwde afweging. Daarna gaat hij twijfelen en moet de verkoper opnieuw beginnen. Of zegt de klant:

“Ik wil er toch nog eventjes over nadenken. Neem later even contact met me op.”

De klant wil nog wat extra informatie

Soms komt de klant met aanvullende vragen. Geef dan vriendelijk, kort en bondig antwoord. Voorkom nieuwe discussies. Het is natuurlijk verstandiger als de verkoper zelf het initiatief neemt door direct na het afsluiten van de koop te vertellen hoe het verder gaat. Daarna sluit hij af met:

“Heb ik het zo duidelijk vertelt?” of “Heeft u nog vragen?”

Natuurlijk niet:

“Heeft u dat begrepen”.

Dat laatste is minder vriendelijk. Bovendien loop je het risico de klant voor domoor uit te maken als hij het écht niet heeft begrepen.

Tip. Vertel ook met wie hij contact kan opnemen als hij later vragen heeft. Soms is het verstandig om de klant meteen te introduceren bij de binnendienst of de serviceafdeling.

Pas op. Als je verzuimt deze informatie te verstrekken, dan loop je het risico dat de klant op een later moment niet weet wat hij moet doen. Stel dat hij nog vragen heeft over de levering?! Met wie moet hij dan contact opnemen? Deze extra informatie voorkomt gedoe en eventuele teleurstellingen.

Begin niet opnieuw over argumenten die je reeds hebt besproken

Dit is een variant op punt 1. Je hebt jouw punt toch gescoord? De klant is tevreden? Waarom zou je dan opnieuw beginnen? Denk er aan: voor jou is alles in kannen en kruiken. Maar voor de klant is het net begonnen:

  • Krijgt hij voldoende waar voor zijn zuur verdiende geld?
  • Houd de verkopende partij zich aan hun beloften?
  • Doet het product of dienst werkelijk wat hij er van verwacht?
  • Wordt het op tijd afgeleverd?
  • Et cetera…

Nadat de kogel door de kerk is nemen de spanning en onzekerheid bij de klant eerder toe dan af. Elk woord kan een aanleiding vormen om er alsnog van af te zien. Dus waarom zou je het vuurtje opnieuw oprakelen? Nergens voor nodig!

Als de klant een besluit heeft genomen

Werk dan alle formaliteiten snel en professioneel af. Dat geeft vertrouwen. De klant zal dan niet snel geneigd zijn op zijn besluit terug te komen. Vervolgens is het tijd om in te pakken en vriendelijk afscheid te nemen.


Alles uit je verkoopgesprekken halen?

De belangrijkste thema’s in deze praktische verkooptraining zijn:

  • behoeften ontdekken,
  • deze behoeften ontwikkelen aan de hand van slimme vragen,
  • klanten succesvol overtuigen.

Kortom: direct meer orders sluiten. Wil je meer weten over deze praktische verkooptraining? Surf naar Scoren met je verkoopgesprekken…

Geef een reactieReactie annuleren