7 Effectieve tips op weg naar verkoopsucces

Jezelf verbeteren en succes
Succes: een mix van experimenteren en leren

Ze zeggen wel eens: succes is een werkwoord. Inderdaad, succes komt mensen zelden of nooit aanwaaien. Er is enig geluk voor nodig en vooral doorzetten en leren van je fouten. Hoe zit dat?

Thomas Edison deed meer dan 17.000 experimenten om het eerste exemplaar van een goed werkende gloeilamp te produceren. Met veel vallen en telkens weer opstaan lukte het hem om licht in ons leven te brengen. Voordat hij slaagde vertelden anderen hem:

“Thomas, stop er toch mee, zie je dan niet dat dit zo niet werkt?”

Edison keek er anders tegenaan. Hij zag de serie tests niet als een opeenvolging van mislukkingen maar als een leerproces.

1. Sla munt uit onzekerheid

Zelfs de meest succesvolle mensen hebben last van onzekerheid. Ik vermoed dat Edison ook wel eens aan zichzelf heeft getwijfeld. Het is normaal als mensen iets nieuws ondernemen. Het gaat er om wat je met deze onzekerheid doet. Als onzekerheid je aanzet tot extra inspanningen en nieuwe ideeën ontwikkelen, dan is dat prachtig. Ga je echter als een dood vogeltje in de hoek zitten kniezen? Dan gebeurt er helemaal niets.

2. Plan op acties, niet op resultaten

Je hebt het resultaat lang niet altijd in de hand. Daarvoor zijn er teveel factoren die roet in het eten kunnen gooien. Vooral als je aan iets nieuws begint is de onzekerheid groot. Dan is het verstandiger om te sturen op acties. Op wat je onderneemt en niet op het gewenste resultaat. Je acties bepaal je helemaal zelf. En als je dan gedisciplineerd werkt en leert van je fouten, dan komen de resultaten er meestal ook wel.

3. Neem verantwoordelijkheid voor je daden

Mensen die aan de verkeerde kan van de medaille belanden hebben de neiging de schuld aan anderen te geven, ze voelen zich slachtoffer van de omstandigheden. Succesvolle mensen nemen over het algemeen de verantwoordelijkheid voor hun eigen daden en hebben daardoor meer controle over hun kansen op succes.

Concentreer je vooral op zaken die binnen je invloedssfeer liggen. Op die manier krijg je ook het gevoel dat je meer controle hebt over je leven.

Met andere woorden: wat het weer vandaag brengt heb je niet in de hand. Wat je wel in de hand hebt is jouw reactie daarop en hoe jij jezelf kleedt.

4. Beoordeel vorderingen positief

Het maakt niet uit hoe klein je vorderingen zijn, wees altijd positief over de resultaten. Zie jezelf als een project in ontwikkeling. Positieve resultaten zijn de bouwstenen voor succes.

5. Durf fouten te maken

Fouten maken is een menselijke eigenschap. Als je helemaal niets onderneemt, hebt je het risico van fouten geëlimineerd. Maar je zult op die manier ook nooit bijzondere resultaten bereiken.

Accepteer fouten, wees niet te kritisch. Beschouw fouten als leermomenten. Vraag jezelf af:

“Wat heb ik goed gedaan en wat kan ik beter doen?”

6. Streef naar het best mogelijke resultaat

Streef naar het best ‘mogelijke’ en niet naar het beste wat er is. Er zijn altijd mensen die beter presteren dan anderen. Leg de lat niet te hoog.

Perfectionisme is dodelijk. Er bestaat geen perfecte wereld. Wanneer je de lat te hoog legt is het onmogelijk aan je eigen verwachtingen te voldoen. Dat werkt teleurstellingen in de hand. Wist je dat vooral perfectionisten het slachtoffer zijn van depressie?

Formuleer uitdagende en haalbare doelen. Verleg stapje voor stapje de grens. Keulen en Aken zijn niet op een dag gebouwd. Zorg voor een constante verbetering (Kaizen) van je resultaten. Vele kleine stapjes betekenen uiteindelijk één hele grote stap voorwaarts.

7. Pik van anderen

Spiegel jezelf aan mensen die al succesvol zijn. Kijk wat zij ondernemen en hoe ze bepaalde zaken aanpakken. Probeer het zelf uit. Werkt het ook voor jou? Neem het dan over.


Kleine gewoontes – De eenvoudige (en leuke) manier om je gedrag te veranderen

Je leven verbeteren is véél makkelijker dan je denkt. Of je nu wilt afvallen, meer wilt slapen of wilt werken aan je werk-privébalans – het geheim is om klein te beginnen.

BJ Fogg wordt wereldwijd beschouwd als dé expert op het gebied van gewoontevorming. In Kleine gewoontes laat hij zien hoe je je gedrag opnieuw vormgeeft: kleine veranderingen, groot resultaat. Zijn methode is gebaseerd op twintig jaar onderzoek en het coachen van meer dan 40.000 mensen. Meer weten…

Geef een reactieReactie annuleren