Klanten naar je website lokken?

adult books business coffee
Photo by Burst on Pexels.com

Er zijn bosjes verkopers en professionals die het vervelend vinden dat ze telkens op zoek moeten gaan naar nieuwe klanten. Ze verzuchten “Waarom moet ik er zoveel moeite voor doen?” 

Professionele dienstverleners zijn het liefst met hun vak bezig. Als jij er ook zo over denkt, zou het dan niet ideaal zijn wanneer potentiële klanten naar jou toekomen? Is het mogelijk?

Je raadt het al: dat is inderdaad mogelijk via je website. Dat was het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat veel websites het bestaan van een muurbloempje lijden. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend. In deze blog verklap ik je een veel voorkomend euvel.

De verkeerde insteek

Het euvel heeft te maken met het karakter van internet. Internet is een ‘pullmedium’. Dat wil zeggen de actie gaat uit van de bezoeker en niet van jou. Dat heeft flinke consequenties voor de opzet van websites.

Laten wij eens in de huid kruipen van een manager. Zijn afdeling loopt bepaald niet op rolletjes en hij zoekt naar een consultant die hem kan helpen. Wat zou die manager dan bij Google intypen? Nou denkt hij, laat ik het eens proberen met:

“Hoe verbeter ik de prestaties van mijn medewerkers?”

Het is een logische en ook bijzonder menselijke vraag om aan het orakel te stellen. Er zijn gelukkig nogal wat sites die keurig antwoord op deze vraag geven. Ga dat zelf maar even na. Maar niet alle sites hebben aan dit soort vragen gedacht.

Bij veel websites begint men over het eigen product of dienst te babbelen. Dat is dus geen antwoord op deze vraag. Aardige kans dat zo’n website dus niet of minder goed zichtbaar is bij de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.

Dergelijke vragen liggen bijzonder voor de hand. Maar lang niet iedereen komt op het idee om dergelijke vragen op hun website aan de orde te stellen. Laat staan een begin van een antwoord te geven.

Veel websites zijn een soort van elektronische versies van hun brochure. Ik dacht dat die tijd lang achter ons lag. Niet waar.

De truc is dus dat jij op je website dergelijke vragen aan de orde stelt en er (een begin van) een antwoord op geeft. En wel direct. Dat mag uiteraard ook op een onderliggende pagina zijn, zoals deze blog. Als de zoeker daar uitkomt is het prima, mits er dan ook een logische weg is naar een vervolg.

Tip. Ga bloggen. Schrijf korte artikelen met praktische tips en adviezen voor je doelgroep. Ik doe het al sinds 2001 en het werkt nog steeds na al die jaren.

De vogeltjes zijn zo gevlogen

Helaas is de praktijk kennelijk anders. Wat doet een bezoeker die niet snel – met snel bedoel ik binnen circa tien seconden – het antwoord op zijn vraag krijgt? Die zapt weg. Weg potentiële klant. Weg kans. Zo eenvoudig is het dus:

  • Geef antwoord op logische vragen over je vak of expertise.

Dan komen de klanten, als je goede antwoorden geeft bijna vanzelf.

Sneller en gemakkelijker nieuwe klanten werven?

Je krijgt het antwoord op deze vraag (en talloze andere vragen) in de online training ‘Acquireren met een digitaal steuntje in de rug’. Je leert in één middag uur hoe je prospects naar je website lokt en deze bezoekers omzet in betalende klanten. Meer weten…

Geef een reactieReactie annuleren