Wat is social selling?

Social selling

Social selling is het buzzwoord van de laatste jaren. Men spreekt in dit verband ook wel van het nieuwe verkopen. Je hebt er dus vast wel eens van gehoord. Maar wat is social selling precies? En wat kun jij met social selling mee? Je vindt een antwoord op de eerste vraag in dit artikel.

Er zijn verschillende definities van social selling in omloop. Ik geef je een voorbeeld (Forbes):

Social selling is het verkoopproces starten via social media sites (tools) zoals LinkedIn, Facebook of Twitter. Het draait om een sterk ‘personal brand’ opbouwen. Je doet dit onder andere door nuttige content (zoals bijvoorbeeld inhoudelijke artikelen, blogs, white papers, webinars of video’s) beschikbaar te stellen aan je contacten. Het draait om je zakelijke netwerk uitbouwen, banden verstevigen en op basis daarvan proberen een verkoopproces op gang te brengen.

Overigens roept deze definitie nog wel wat vragen op, zoals: wat is personal branding?

Personal branding?

Hierbij draait het om het creëren van een uniek persoonlijk imago op basis van bepaalde waarden, karakteristieken / karaktereigenschappen en de manier waarop je met anderen communiceert. Het doel van personal branding is uiteraard zakelijk en professioneel succesvol te opereren voor het bedrijf waarvoor wij werken. Kortom: zorgen dat je op een positieve wijze opvalt.

Op de website van HubSpot vind je de volgende definitie van social selling:

Social selling is het proces van onderzoeken, contact leggen en de interactie met klanten aangaan via social media netwerken, zoals Twitter en LinkedIn. Men kan dit doen door te reageren, te ‘liken’ (vind ik leuk) en de bijdragen van je klanten te delen. Op die manier creëren verkopers relaties met kopers en verhogen zij hun geloofwaardigheid door interesse voor de klant te tonen.

Dit zijn allemaal hele mooie woorden. Zelf zou ik het toch wat eenvoudiger willen uitdrukken:

“Social selling zijn alle acties die tot doel hebben via sociale media contact te leggen met potentiële klanten, waardevolle relaties op te bouwen en op die manier een verkoopproces starten.”

LinkedIn

LinkedIn is het netwerk voor professionals. Het ademt nog wat veel de geur van mensen die op zoek zijn naar een baan. Daar is uiteraard niks mis mee. Maar er is zoveel meer. Denk daarbij aan bedrijfspagina’s, de berichten die mensen posten, bloggen en uiteraard de discussiegroepen.

Je vindt op sociale media ook informatie die niet beschikbaar is via de websites van je klanten. Denk daarbij aan persoonlijke ervaringen en interesses, maar ook de laatste nieuwtjes van deze bedrijven.

Kortom: LinkedIn biedt prima mogelijkheden om jezelf te profileren bij je doelgroep. Last but not least: je vindt op LinkedIn een schat aan gegevens. Denk hierbij aan de functie waar je personen binnen een bedrijf kunt zoeken!

Facebook

Facebook neigt meer naar particulier gebruik en je vindt er ook minder uitgebreide profielen. Het accent ligt bij Facebook toch wat meer op hobby’s, vrije tijd, politiek en gewoon lekker je vrienden op de hoogte houden van wat er in je leven gebeurt. Uiteraard kent Facebook ook zogenaamde bedrijfspagina’s. Werk je op de particuliere markt? Dan biedt Facebook zeker kansen.

Twitter

Twitter noemt men ook wel een microblog. Ook hier kun je elkaar volgen en bekijken wat de ander op zijn persoonlijke pagina plaatst. Een verschil met Facebook en LinkedIn is dat je hier niet direct een band met elkaar aangaat. Dat wil zeggen: je kunt iemand volgen zonder dat de ander je hoeft terug te volgen. Dat gebeurt overigens vaak wel. De kracht en meteen ook weer de zwakte van Twitter zit in het beperkt aantal tekens dat je kunt gebruiken.

Je moet een beetje creatief zijn om de aandacht te trekken. Je kan er ook foto’s, video’s en ander beeldmateriaal plaatsen. Daarmee valt je bericht extra op.

Veel meer netwerken

Dit is (uiteraard) nog lang niet alles. Je hebt uiteraard ook nog Instagram, Pinterest, Snapchat, TikTok en niet te vergeten youtube. Daarmee geef ik je bij lange na nog geen compleet overzicht. Met name youtube biedt leuke mogelijkheden, maar dan moet je wel een zekere handigheid hebben met het maken van video’s.

Meer weten over social selling

Hiermee is natuurlijk lang niet alles gezegd over social selling. Ik zal er de komende tijd regelmatig aandacht aan besteden. Verwacht overigens niet uitsluitend ‘hoeraverhalen’. Naar mijn smaak is er een enorme hype ontstaan rond sociale media, content marketing en nu dus ook verkopen via sociale netwerken. Kortom: het is niet alles goud wat er blinkt.

Geef een reactieReactie annuleren