LinkedIn profielen voor ondernemers

Een van de eerste dingen die ik heb gedaan toen ik mijn eigen bedrijf startte is mijn CV in de prullenbak gooien. Ik heb destijds gezworen om nooit meer een baan aan te nemen.

Toegegeven dat is in het vervolg toch nog twee keer kortstondig gebeurt, maar na de laatste keer was ik voorgoed genezen. Voor die ene keer dat ik toch nog een jaartje op een HBO instelling heb lesgegeven moest ik alsnog een CV in elkaar knutselen. Ik heb het met de nodige weerzin gedaan en vervolgens ontdekt hoe weinig waarde zo’n CV heeft.

De directeur van deze instelling vertelde me trots dat hij een enthousiaste numeroloog was. Ik ga nu even kort door de bocht: numerologie probeert een bijzondere betekenis aan getallen te geven. De kern van de zaak was dat deze, overigens bijzonder sympathieke man, een levendige interesse in getallen had.

Deze sollicitatie had plaats op mijn verjaardag. Een uur lang lag mijn CV voor hem op zijn bureau. Daarop prijkte mijn geboortedatum. Maar hij had niks in de gaten. Ik heb hem er niet op gewezen. Het is een tikkeltje onhandig om iemand in verlegenheid te brengen. Het geeft wel een indicatie hoe mensen je beoordelen…?!

Solliciteren is een loterij

Mijn ervaringen met sollicitaties zijn nogal wisselend. Evenals mijn ervaringen met psychologische tests. In de ene test scoorde ik torenhoog op belangrijke eigenschappen voor verkopers. Een andere test beoordeelde me als totaal ongeschikt. Zo ging het ook met de mensen die mij moesten beoordelen.

Ik hoorde pasgeleden een soortgelijk verhaal van iemand die ik goed ken. De ene keer was ze te taakgericht en te sturend en in een ander gesprek verweet men haar dat ze niet de leiding had genomen.. Ze had het gevoel zich in beide gesprekken gelijkmatig te hebben gedragen.

Kortom: het is maar hoe de pet van de interviewer staat. Solliciteren heeft meer weg van een tombola.

En toen kwam LinkedIn

Mijn laatste CV was dus een prooi voor de papierversnipperaar en de elektronische prullenbak. Vervolgens kwamen de sociale media in zwang en dus meldde ik me bij LinkedIn aan. Daar duwt men je dan opnieuw in het korset van een CV. Ik heb me jaren gedwee bij het model neergelegd. Maar is het niet een beetje vreemd om als ondernemer een CV te hebben?

Ik bedoel: als je morgen naar een winkel gaat, dan vraag je toch ook niet of de verkoper eventjes zijn CV wil tonen? Ik heb nog nooit een leverancier naar zijn CV gevraagd. Ook niet van dienstverleners. Ondernemers geven geen CV’s. Als je het toch doet, denk je nog steeds als een werknemer. Daar is niks mis mee voor werknemers, maar het is niet zo handig voor ondernemers.

Ik wil het nog wel sterker uitdrukken: de eerste de beste klant die mij om een CV vraagt zal ik schaapachtig aankijken en vragen:

“Meent u dat nou écht?”

Hij kan het écht vergeten. Het vervelende is dat LinkedIn je dus dwingt om een CV aan te maken. Kennelijk heeft bij deze club nog nooit iemand gedacht:

“Hé laten wij ook een model maken voor ondernemers en zzp-ers!” Raar.

Weg met de saaie opsomming

Ik trok de stoute schoenen aan en mijn LinkedIn-profiel ging flink op de schop. Daarbij heb ik me niks aangetrokken van het model. Mijn banen uit een grijs verleden? Die zijn niet interessant. Wat telt is wat ik nu voor mijn klanten kan doen en welke dingen ik binnen mijn huidige functie (al bijna 20 jaar in mijn eigen bedrijf) presteer. Daarover vind je iets in mijn profiel samen met mijn ideeën ten aanzien van verkooptraining.

Ik liep nog wel tegen een probleem aan. Je moet categorieën en datums invullen. Per categorie is de ruimte beperkt. Dus moest ik de zaak in tweeën splitsen. Daarbij wordt de volgorde bepaald door de datum die je er aan toekent. Ik heb dat opgelost door de datums vlak achter elkaar te plaatsen. Het klopt niet helemaal – ik ben wat later begonnen met actief te schrijven – maar dat was een concessie die LinkedIn mij dwong te doen.

Als je nu naar mijn profiel kijkt, zie je (hopelijk) op een korte en bondige manier hoe ik mijn klanten help. Daar draait het toch allemaal om? En niet om het feit dat ik ooit in een grijs verleden procuratiehouder bij een bank was. Dat is totaal niet relevant voor wat ik tegenwoordig doe. Daar moet je mensen dus ook niet mee lastigvallen. Ik ben benieuwd of dit aanleiding voor jou is om je profiel op LinkedIn eens flink onder handen te nemen.

Nog een laatste tip: als je met je profiel aan de slag gaat is het een goed idee om de notificatie van wijzigingen (zie de rechter balk) tijdelijk op ‘uit’ te zetten!


Wil je meer winstgevende omzet scoren?

Ben je op zoek naar nieuwe klanten? Wil je meer verkopen aan bestaande klanten? Je concurrent de loef afsteken? Wie niet?

Ambitieuze bedrijven en verkopers zijn constant op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Ze willen hun zaken verder uitbreiden en ontwikkelen. SalesQuest helpt je verder op weg richting verkoopsucces via praktische online verkooptrainingen.

Vanaf prospects verleiden via internet, telefonische acquisitie tot en met het afronden van de verkoop. Kortom: zet jezelf op scherp…

Geef een reactieReactie annuleren