Nummerherkenning bij koud bellen: aan of uit?

Wat is verstandig: je nummerherkenning aan- of uitzetten tijdens telefonische acquisitie. Een praktisch antwoord.

Herken je dit? De telefoon gaat. Je kijkt op het display en je ziet vrijwel meteen wie er belt. Tenminste als die persoon een vermelding heeft in jouw persoonlijke adresboek. In andere gevallen zie je een nummer. Er is ook een categorie telefoontjes waarin het woord ‘anoniem’ in je beeldscherm verschijnt. Wat is dan je reactie?

Zelf ben ik inmiddels zover dat ik deze telefoontjes meteen wegdruk. Vrijwel altijd zijn het telemarketeers. Meestal bellen ze over energie of zaken waarin ik totaal niet ben geïnteresseerd. Die energiejongens maken het trouwens heel bont door meteen te beginnen met een leugen:

“U hebt in het verleden interesse getoond voor een energievergelijking.”

Dat heb ik niet! Kortom: deze pogingen zijn bij mij (en ik vermoed bij vele anderen) kansloos. Je acquisitiegesprek met een leugen beginnen is een slechte basis om zaken te doen. Als ik de enige zou zijn die dit doet, dan is er uiteraard geen probleem voor verkopers die bezig zijn met telefonische acquisitie. Maar ik ben niet de enige. Ik hoor van steeds meer mensen:

“Zo’n telefoontje neem ik nooit op!”

Ik dus ook niet meer. Mijn beroepshalve nieuwsgierigheid naar hoe ze een acquisitiegesprek aanpakken heeft plaatsgemaakt voor een grote dosis scepsis.

Waarom verbergen ze hun telefoonnummer?

Natuurlijk zijn er verkopers die vinden dat ze een goede reden hebben om anoniem door het leven te gaan. Dat maakt het bijvoorbeeld een stuk moeilijker voor personen om te klagen over dergelijke telefoontjes. Want voor dat je het weet heb je iemand aan de lijn die zich zo kwaad maakt dat hij je meldt bij de autoriteiten.

Pas op. De nieuwe telecomwet die is ingegaan op 1 juli 2021 verbiedt je om zonder toestemming koud te bellen naar natuurlijke personen. Natuurlijke personen zijn gewone consumenten, maar ook zzp-ers, maatschappen en eenmanszaken. Die mag je zonder hun uitdrukkelijke toestemming (opt-in) niet meer bellen. Tegelijkertijd is anoniem bellen verboden. Meer weten…

Je kunt de wet natuurlijk negeren. Netzo als je de nieuwe regels omtrent de AVG kunt negeren. Maar echt slim is het niet. Want als je iemand aan de lijn krijgt die het niet pikt, hoe groot acht jij dan je kans op succes? Je roept een boel ergernis op en je loopt het risico op forse boetes.

Maar ik kan het niet hebben dat ze mij terugbellen!

Als ik hierover begin dan geven verkopers meestal het volgende argument:

“Ja maar, ik wil niet dat mensen mij terug kunnen bellen. Want dat komt nooit op een gelegen tijdstip!”

Is het niet ironisch dat zo’n verkoper veronderstelt dat hij mensen wel kan bellen op een voor de prospect ongelegen tijdstip, maar zelf maatregelen neemt om dit te voorkomen? Zou hij niet blij moeten zijn als de prospect zelf de moeite neemt om je terug te bellen? Ja toch? Ik begrijp het wel. Als je in een soort legbatterij werkt waarin je de hele dag mensen belt, is het ongemakkelijk als die gaan terugbellen.

Maar dit argument is toch nauwelijks houdbaar voor gewone verkopers die voor zichzelf of voor hun buitendienstmedewerker afspraken maken of iets verkopen? Die raad ik aan om vooral wel hun telefoonnummer te tonen. Niet alleen omdat het verplicht is, maar ook omdat je zo een betrouwbaardere indruk maakt. Krijg je geen gehoor? Spreek dat een boodschap in op hun voice mail. Als je dat goed aanpakt, kun je er ook nog een tijdstip bij vermelden waarop je bereikbaar bent.

Het grote voordeel: je komt niet over als iemand die iets te verbergen heeft en de kans is dat men je telefoontje wel aanneemt of zelfs terugbelt is flink gestegen!


Sneller en gemakkelijker nieuwe klanten werven via de telefoon

Vind je telefonische acquisitie lastig? Vallen de resultaten tegen? Lijkt het op een loterij met heel veel nieten? Kortom: wil je sneller en makkelijker afspraken scoren? Dan is deze acquisitietraining precies wat je zoekt. Je haalt direct meer resultaat uit je telefonische acquisitiegesprekken!

Geef een reactieReactie annuleren