Een handig geheugensteuntje voor effectieve verkoopgesprekken

Onze woorden hebben grote invloed op mensen die wij ontmoeten. Het is goed om je daarvan bewust te zijn. Soms spreken we klanten zonder goede reden tegen. Hetgeen kan uitmonden in nodeloze discussies.

Je kunt dit gemakkelijk vermijden aan de handig van een handig geheugensteuntje voor effectieve communicatie.

Ik zit in de stoel van de kapper. De kapster lijkt een alleraardigste dame. Uiteraard gaat het gesprek over het weer. Ze zegt: “Van zoveel regen word ik helemaal depressief!”

Ik: “Nou, dat kan ik me voorstellen, je wordt er bepaald niet vrolijk van. Gelukkig maar dat het in Nederland nog steeds veel vaker droog is dan dat het regent.”

Ze repliceert op een pittige toon: “Nou, dat is helemaal niet waar hoor! Het regent hier zo vaak, het lijkt soms wel of je verzuipt.”

Gezien de precaire positie waarin ik verkeer, achtte ik het onverstandig om er tegenin te gaan. Ze zou zomaar een hap uit mijn haar, of nog erger, mijn oren kunnen knippen.

Over een andere boeg

Ik besluit het gesprek een andere wending te geven en buig soepel mee: “Tja, het is ook niet mis wat er deze week allemaal is gevallen. Afgelopen maandagavond, toen ik terugkwam van een training, spoelde ik bijna van de weg.”

Zij: “O.. heb je een training bijgewoond?”

Ik: “Nog leuker, ik heb hem zelf gegeven!”

Zij: “Wat doe je dan precies?”

Ik: “Ik leer mensen hoe ze snel zakelijke contacten kunnen leggen. Noem het maar zoiets als enthousiasme bij hun zakenpartners opwekken.”

“O”, klinkt het een beetje dof “Dat maak ik zo vaak mee. Meestal begint het goed, maar al snel raak ik teleurgesteld in mensen. Ze hebben helemaal geen interesse in mij.”

Ik: “Nou dat kan ik me nauwelijks voorstellen: ik zie toch een hele leuke meid in de spiegel!”

Het compliment komt oprecht over en ze begint te glunderen. Maar al snel verstart haar gezicht. Het gesprek sleept zich nog een tijdje voort. Ze blijft doorpraten over haar negatieve ervaringen met andere mensen. Ik ben opgelucht als ik heelhuids opsta uit de kappersstoel. Ik ben natuurlijk een lafbek, omdat ik haar niet durfde te vertellen wat de oorzaak van haar problemen zou kunnen zijn.

Ze sprak me regelmatig tegen. Mensen vinden het onplezierig. Bovendien stond ze direct klaar met haar kritiek op anderen. Mensen vinden het onplezierig. Ze nemen – of de kritiek al dan niet terecht is – een defensieve houding aan.

Ze ging maar door met klagen. Zou dat de reden zijn waarom mensen zich van haar afkeren? Want mensen vinden het vervelend wanneer anderen constant klagen. En dus lopen de klagers het risico dat anderen ze gaan vermijden.


Succesvol omgaan met mensen

In het eerste hoofdstuk van het boek ‘Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt’ legt auteur Dale Carnegie uit hoe je met mensen moet omgaan. Het eerste principe is:

  • Geef geen kritiek, veroordeel mensen niet en stop met klagen!

Hij heeft gelijk. Want je bereikt er over het algemeen weinig mee. Nou ja, dat mensen zich afkeren van degene die de kritiek geeft of klaagt. Als je enthousiast en positief bent, vinden mensen je aardig. Er is nog een extra bonus: mensen zijn dan ontvankelijk voor beïnvloeding.

Tip. Hier vind je de 6 principes van Dale Carnegie


Een handig geheugensteuntje

Zakelijke communicatie (en communicatie in het algemeen) heeft altijd een doel. Hanteer daarom in je gesprekken met anderen het KFC-principe:

  • Know: weet wat je wilt bereiken.
  • Find out: kijk wat je krijgt.
  • Change: verander wat je doet, totdat je je doel bereikt

In dit geval heb ik me goed aan het KFC-principe gehouden: ik was uit op een net kapsel. Merkte dat als ik haar te vaak tegen de haren in zou strijken de boel verkeerd kon aflopen. En daarom liet ik haar lekker kakelen.


Wil je meer winstgevende omzet scoren?

Ben je op zoek naar nieuwe klanten? Wil je meer verkopen aan bestaande klanten? Je concurrent de loef afsteken? Wie niet?

Ambitieuze bedrijven en verkopers zijn constant op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Ze willen hun zaken verder uitbreiden en ontwikkelen. SalesQuest helpt je verder op weg richting verkoopsucces via praktische online verkooptrainingen.

Vanaf prospects verleiden via internet, telefonische acquisitie tot en met het afronden van de verkoop. Kortom: zet jezelf op scherp…

Geef een reactieReactie annuleren