
Met Twitter kan je snel en gemakkelijk korte boodschappen verspreiden. Dat was het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat het niet gemakkelijk is om op te vallen tussen de constante stroom van berichten.
Jezelf of jouw bedrijf op een positieve manier profileren is een lastige opgave. In dit artikel vind je 7 ideeën die je helpen om jezelf op de kaart te zetten.
Beeld je eens een persoonlijke ontmoeting met een zakelijke relatie in. Wat zou je tegen hem of haar zeggen? En wat vooral niet? Als je er zo tegenaan kijkt, is meteen duidelijk waarom zoveel Tweeps de plank misslaan. Welke verkoper of adviseur zegt midden in een zakelijk gesprek plotseling dingen zoals:
- ‘Hé ik moet vanavond de piepers jassen?’ of
- ‘Weet je ik ga dit weekend naar een concert!’ of
- ‘Ik zat een uur geleden nog heerlijk uit te buiken na een geweldige maaltijd’ om te vervolgen met ‘maar nu moet ik effe werken’?
Ik vermoed weinigen. Tenzij je elkaar al jaren kent en vriendschappelijk met elkaar omgaat. Andere gesprekspartners zouden stomverbaasd zijn en aan de geestelijke vermogens van de ander twijfelen. Wat je ook niet doet is melden wanneer klanten je hebben verlaten. Toch zijn er mensen die het doen! Misschien ben je ze wel tegengekomen:
‘Vandaag hebben 3 mensen me ontvolgd en 2 anderen hebben zich aangemeld!’
of woorden van gelijke strekking. Evenzo begin je niet plotseling te kletsen over de laatste nieuwtjes, het weer of dat het zo zielig is dat de kat van de buren is weggelopen. Ook tweets over politieke onderwerpen of levensbeschouwelijke aangelegenheden zijn binnen het zakelijke verkeer vaak onverstandig.
1. Maak onderscheid tussen privé en zakelijke sfeer
Vraag jezelf af of persoonlijke zaken werkelijk belangrijk zijn voor je doelgroep. Ik vermoed van niet. Mag je dan helemaal niks over je privéleven vertellen? Het is geen kwestie van niet mogen. Je kunt jezelf afvragen of het verstandig is. Zit je doelgroep te wachten op allerlei trivialiteiten uit jouw leven? Voor jou zijn die natuurlijk belangrijk. Maar voor de ander?
De kern van de zaak is: bedenk wat waardevolle informatie is voor je doelgroep en beperk je daartoe.
2. Laat je persoonlijkheid zien
Ja hoor eens! Eerst zeg je “pas op met Tweets over je privéleven en nu moet ik wel mijn persoonlijkheid laten zien. Hoe zit dat nou?”
Er is natuurlijk helemaal niets mis met het tonen van je persoonlijkheid of het geven van je mening in relatie tot je vakgebied. Je toont er mee dat je een écht mens bent met gevoelens en emoties. Het is dus prima om mensen te laten zien dat je bijvoorbeeld een nuchter mens bent.
Doe dit binnen het kader van jouw expertise. Op die manier is het prima mogelijk om een inkijkje in je persoonlijkheid te geven zonder het over allerlei privézaken te hebben.
Tip. Steek je berichten positief in. Over het algemeen scoor je minder goed met (al te) kritische berichten. Zie verder in dit artikel.
3. Schrijf voor je doelgroep
Mensen volgen je om één reden: omdat ze geïnteresseerd zijn in het onderwerp waarover jij schrijft. Ze zijn nieuwsgierig naar je expertise.
Neem iemand in gedachten die representatief is voor je doelgroep en bedenk wat je tegen deze persoon zou zeggen in een normaal zakelijk gesprek. Of hoe je ze zou adviseren. Je voert als het ware een gesprek, maar dan via je Tweets. Op die manier zijn je Tweets altijd relevant en interessant.
Tip. Formuleer een lijstje met onderwerpen en schrijf alleen daarover.
4. Houd rekening met de context van Twitter
Het probleem met Twitter is: je zit opgesloten in je eigen wereldje. In de gewone wereld maak je een opmerking tegen iemand. Die blijft beperkt tot jou en de ander of een relatief kleine groep mensen. Waarschijnlijk mensen die je kennen en begrijpen wat je bedoelt. Als ze je niet begrijpen dan kunnen ze altijd nog vragen:
“Wat bedoel je?”
Het mooie, maar meteen ook het problematische van sociale media is dat anderen niet op de hoogte zijn van de context waarin je opmerkingen maakt. Wat moet ik met de volgende Tweet:
“Even mooie webpagina’s slicen…. #lekkerbezig.”
Wellicht ben ik dom, maar wat is dat ‘een webpagina slicen’? Zit deze Tweep met een mes in zijn scherm te snijden?
Dat is ook het probleem met mensen die op elkaar reageren. Ik weet het inmiddels: je kunt in je programma zien in relatie tot wie of wat deze opmerking wordt gemaakt. Maar het zijn telkens fragmenten.
Veel mensen doen weinig moeite om een discussie te volgen. Jouw lezers hebben haast. Ze lezen niet, ze scannen. Dan lijkt het toch allemaal verdacht veel op een radio-uitzending waarvan de verbinding telkens wordt verbroken. Je kunt er soms geen touw aan vastknopen.
5. Gepaste aanwezigheid
Evenzo met een serie Tweets die elkaar direct opvolgen. Daaraan kleven twee nadelen:
- Je bent eventjes heel nadrukkelijk aanwezig. Voor sommige volgers te nadrukkelijk. Ze kunnen zich er aan ergeren.
- Vaak komen deze Tweets niet direct boven elkaar te staan doordat er Tweets van anderen tussendoor komen. In je eigen tijdlijn mag het een logisch geheel lijken. Maar voor anderen is het verband zoekgeraakt.
Het idee van minibloggen is: met 280 tekens kernachtig je boodschap verkondigen. Zie het als op zichzelf staande stukjes informatie die de hele boodschap moeten overdragen.
6. Wees aardig
Zelf heb ik tegen deze regel meer dan eens gezondigd. Soms kom ik (te) pittig uit de hoek. Je maakt er geen vrienden mee. De vuistregel is: als je ergens boos of geschokt over bent, schrijf er dan niet over. Of: schrijf erover. Leg het weg en slaap er een nachtje over. Aardige kans dat je aanvankelijke boosheid of verontwaardiging is geluwd. Wellicht vind je het niet meer de moeite waard.
Anderen vinden je ook aardig wanneer je hun Tweets aanhaalt via een like, mention of nog beter een retweet. Een mention is de twitternaam van de ander vermelden (@naam).
Let op. Maak er geen potje van. Je verliest alle ‘eigenheid’ wanneer je overdrijft. Dan ben je niet meer dan een doorgeefluik of een papegaai. Mensen gaan na verloop van tijd naar jouw bron en je bent ze kwijt.
Let op. Scherpe opmerkingen (of nog erger vloeken of schelden) vinden mensen in het normale leven onplezierig. Op Twitter komt het extra hard aan omdat mensen niet doorzien welke intenties je hebt.
7. Volg anderen terug
Zelf ben ik een beetje kieskeurig bij het volgen van anderen. Ik bekijk altijd eventjes de Tweets van een nieuwe volger. Als het mij dan niet bevalt wat ik zie, dan volg ik niet terug. Het is niet verplicht om iemand terug te volgen. Maar het nadeel is dat mensen wellicht teleurgesteld in je raken en ook makkelijker afhaken.