Zo lijken je prijzen lager

Prijzen


De manier waarop je prijzen schrijft heeft invloed op de manier hoe mensen er tegenaan kijken. Een valutasymbool heeft bijvoorbeeld een negatief effect. Het herinnert mensen er aan dat het om geld draait. Maar er is meer…

Volgens een studie, gepubliceerd in het blad Journal of Consumer Psychology lijken prijzen die getallen bevatten met meerdere lettergrepen hoger dan getallen met minder lettergrepen. Punten en komma’s voegen extra lettergrepen toe en daardoor lijkt de prijs hoger. Vergelijk:

€ 1.795,00 met € 1795

Het ene getal spreekt men al gauw uit als ‘eenduizend-zevenhonderd-vijf-en-negentig’ en het andere als ‘zeventienvijfennegentig’.

Zelfs als wij slechts een prijs waarnemen klinkt er toch iets van door in ons hoofd. Wil je een prijs lager laten lijken? Dan is het verstandig om punten en komma’s weg te laten. Het is ook een idee om cijfers achter de komma weg te laten.

Verschil tussen getallen

Wij staan er lang niet altijd bij stil, maar het ene getal heeft meer lettergrepen dan het andere. Getallen als een, twee of drie bestaan uit slechts één lettergreep, maar zeven en negen tellen er twee. Evenzo hebben getallen als zeventig en negentig meer lettergrepen dan zestig of veertig.

Pas op. Uiteraard is het aantal lettergrepen slechts één van de vele factoren die de prijsperceptie van de consument bepalen. Maar het kan zeker verstandig zijn om onnodige punten, komma’s en valutatekens weg te laten in prijslijsten en reclame-uitingen.

Let op. Deze tip gaat vooral over situaties waarin mensen tamelijk oppervlakkig kijken en intuïtief beslissingen nemen. Bovendien is dit slechts één van de aspecten waarop mensen prijzen beoordelen. Het hangt dus sterk van de situatie (en andere factoren) af, hoeveel invloed deze manier van prijzen opschrijven heeft.

Dit artikel is gebaseerd op: ‘An Easy Way to Make Your Prices Seem Lower’ (Neuromarketing)

Geef een reactieReactie annuleren