7 Manieren waarmee mensen goede voornemens saboteren

Goede voornemens


Het begin van het nieuwe jaar is voor velen de tijd van goede voornemens. Met goede voornemens is de kans dat er iets verandert in je leven toegenomen.

Helaas gaat er in de uitvoering wel eens wat mis. Slechts een klein percentage van de mensen blijkt in staat deze goede voornemens definitief om te zetten in het gewenste gedrag.

Hoe komt het dat er vaak zo weinig terecht komt van wat wij onszelf voornemen? In dit artikel vind je 7 manieren waarop mensen hun goede voornemens saboteren.

1. Iets willen betekent lang niet altijd doen

De vraag die wij onszelf eerst moeten stellen is: “wil ik dit écht?” Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen “ik wil …!?” Vervolgens is er altijd wel iets anders dat belangrijker is.

Ons gedrag zegt veel over onze intenties. Waarschijnlijk meer dan onze gedachten. Ben je bijvoorbeeld een geweldige lekkerbek? Dan vermoed ik dat het voornemen ‘ik ga minder eten om zodoende af te vallen’ lastig is te realiseren. Wellicht is het dan verstandiger om jezelf voor te nemen om meer te bewegen.

2. Het verkeerde moment

Over afvallen gesproken, stoppen met roken of drinken: mensen die dit op 1 januari ten uitvoer willen brengen hebben daarvoor een bijzonder interessant moment gekozen 😁. Aardige kans dat het niet lukt. Er komen immers nog allerlei recepties. De berg met oliebollen staat nog lonkend in de keuken en ons lichaam is nog helemaal ingesteld op lekker en veel. Wellicht is wat later een beter moment?

3. De situatie keert zich tegen ons

Wanneer jij jezelf makkelijk laat verleiden, dan is het beter om bepaalde situaties te vermijden. Wellicht eventjes geen feestjes aflopen? Of wanneer je besloten hebt om minder achter de computer te zitten, dat ding uitzetten en iets anders gaan doen? Wat wij ons vaak niet realiseren is dat een belangrijk deel van ons gedrag automatisch volgt op het beleven van situaties.

Tip. Zet de situatie naar je hand. Zorg er voor dat de situatie het gewenste gedrag bevordert in plaats van tegenwerkt

4. Te hoge verwachtingen

Wij vragen onszelf onvoldoende af of een doel wel haalbaar is. 2 kilo afvallen gaat een stuk gemakkelijker dan 10 of 20 kilo. Grote doelen geven veel stress. In kleine stapjes naar je doel toewerken geeft minder stress.

Tip. Maak een plan en hak het grote doel op in kleine stapjes. Lees het artikel ‘Kaizen, met kleine stappen snel thuis’.

5. Te veel in één keer willen

Het is verstandiger om ons op één ding tegelijk te concentreren. Wanneer wij een waslijst aan goede voornemens hebben, dan is de kans groot dat wij op talloze punten falen. Mislukken is slecht voor de motivatie, zelfrespect en zelfvertrouwen.

Tip. Beloon jezelf als het goed gaat! En wees niet te streng als je een keer in de fout gaat.

6. Niet gedeeld met anderen

Deel je goede voornemens met anderen. Sociale controle, het klinkt kinderachtig, kan prima werken. Zet je goede voornemen op papier en laat het anderen zien. Bij voorkeur natuurlijk met mensen die het beste met je voorhebben.

Pas op! Ben je bijvoorbeeld gestopt met roken? Blijf dan even uit de buurt van het oude rookclubje op het werk of elders. Deze partners in crime willen heimelijk graag dat jij je weer bij hun aansluit.

7. Opgeven na één keer falen

Het is heel gemakkelijk om nadat wij één keer in het oude gedrag zijn vervallen, te zeggen:

Zie je wel, ik kan dit niet, ik stop er mee!”

Bedenk dat er morgen weer een nieuwe dag is waarop je gewoon kunt verdergaan met je goede voornemens ten uitvoer te brengen.

Kleine gewoontes – De eenvoudige (en leuke) manier om je gedrag te veranderen

Je leven verbeteren is véél makkelijker dan je denkt. Of je nu wilt afvallen, meer wilt slapen of wilt werken aan je werk-privébalans – het geheim is om klein te beginnen.

BJ Fogg wordt wereldwijd beschouwd als dé expert op het gebied van gewoontevorming. In Kleine gewoontes laat hij zien hoe je je gedrag opnieuw vormgeeft: kleine veranderingen, groot resultaat. Zijn methode is gebaseerd op twintig jaar onderzoek en het coachen van meer dan 40.000 mensen. Meer weten…

Geef een reactieReactie annuleren