Snel en gemakkelijk contact maken via LinkedIn

Als jij bent zoals ik, dan heb je vast een profiel aangemaakt op LinkedIn. Als je bent zoals veel anderen doe je er misschien weinig tot niets mee. Dat is jammer.

Want via LinkedIn kun je snel en gemakkelijk contact maken met potentiële klanten. Zullen wij samen kijken naar 2 methoden die zo simpel zijn dat vrijwel niemand er aan denkt?

Een Linkverzoek doen

Met enige regelmaat ontvang ik verzoeken van mensen om een verbintenis via LinkedIn aan te gaan. Ze doen het meestal met de standaardtekst van LinkedIn. Het is niet erg persoonlijk. Eigenlijk een beetje gemakzuchtig. Maar…? Ik reageer vrijwel altijd positief. Het komt eigenlijk nooit voor dat ik zo’n verzoek afwijs.

Het kan natuurlijk een stuk beter door de boodschap persoonlijk te maken. Maar zoals gezegd, over het algemeen werkt de standaard boodschap ook. Uiteraard zullen er mensen zijn die niet ingaan op je verzoeken, maar de ervaring leert dat de meeste mensen het wel doen.

Daarmee heb je zonder enige moeite weer een nieuw contact aan je lijst toegevoegd. Overigens is dat natuurlijk pas het begin. Je zult de banden verder aan moeten halen. Daarover lees je zo dadelijk meer. Eerst wil ik je laten kennismaken met een tweede manier om zonder veel moeite nieuwe verbintenissen aan te gaan.

Wie kijkt er naar jouw profiel?

LinkedIn attendeert je er op wanneer mensen jouw profiel hebben bekeken. Waarom mensen een bezoekje aan jouw persoonlijke pagina brengen staat er niet bij. Het is een prima kans om een conversatie te starten. Je kunt bijvoorbeeld een bericht sturen. LinkedIn noemt dat een InMail. Deze optie is alleen beschikbaar in de betaalde versie (premium account). Je kunt bijvoorbeeld de volgende boodschap sturen:

“Ik zie dat u mijn profiel heeft bekeken. Dat maakt mij wel heel erg nieuwsgierig. Wat was voor u de directe aanleiding om mijn profiel te bekijken?”

Wacht rustig op een reactie. Meestal komt die wel. Maar natuurlijk niet altijd. Als de ander reageert kun je, afhankelijk van zijn antwoord, de conversatie voortzetten. Uiteraard hoort daar ook een uitnodiging bij om een verbintenis aan te gaan.

Het contact is gelegd, hoe nu verder?

Als jij niks doet, gebeurt er meestal bar weinig in jouw netwerkje. De kans dat mensen jouw profiel bekijken is natuurlijk een stuk groter wanneer je actief aan de slag gaat met LinkedIn. Dat geldt uiteraard ook voor het bouwen aan relaties.

Denk er aan: verkopen is vaak een kwestie van (spreekwoordelijk) aan de boom schudden. Als je dat maar vaak genoeg doet valt er vroeg of laat iets uit.

Via LinkedIn kun je aan de boom schudden door regelmatig waardevolle informatie (= content) te delen met je contacten. Het mooist is natuurlijk als je zelf (of jouw bedrijf) nuttige content maakt. Maar je kunt ook interessante informatie van anderen delen. Op die manier creëer je voor anderen een aanleiding om jouw profiel te bekijken. Het is uiteraard ook veel interessanter voor anderen om verbonden te zijn met mensen die nuttige informatie delen. Het mooist is als zij jou als een expert gaan zien.

Bloggen

Je kunt nog een stapje verder gaan en blogs publiceren via bijvoorbeeld WordPress of Blogger. Je kunt ook bloggen op LinkedIn zelf. Ben je zelf niet zo’n schrijver? Wie weet kun je dan informatie van jouw bedrijf recyclen. Wanneer je een blog op LinkedIn publiceert ontvangen jouw contacten hiervan automatisch bericht in hun tijdlijn

Pas op. Met nuttige informatie bedoel ik uiteraard niet jullie reclamefolder of andere overduidelijke vormen van commercie. Waar je uiteraard wel aan kunt denken zijn: praktijk cases en nieuwe inzichten.

De volgende stap: maak het persoonlijk

Het mooie van verbintenissen is dat je deze nieuwe contacten ook persoonlijke berichten kunt sturen. Je kunt bijvoorbeeld vragen stellen.

Maar je kunt mensen natuurlijk ook attenderen op die nuttige white paper die jullie hebben gepubliceerd. Af en toe mag je ook best een beetje reclame maken.

Waar het om draait: zaadjes planten en proberen een conversatie op gang te brengen.

Geef een reactieReactie annuleren