Een van de grootste vrienden van succes

Twijfelen
Zelfverzekerd of niet?

Is zelfvertrouwen een noodzakelijke voorwaarde voor succes? En stel nu eens dat dit waar is, is twijfel dan een van de grootste vijanden van succes?

Als beide antwoorden positief zijn, mogen wij vervolgens concluderen dat succesvolle mensen minder twijfels hebben dan anderen? Zijn het zelfverzekerde goden die zich door niets en niemand tegen laten houden?

Je hoort wel eens dat twijfels een verlammende uitwerking hebben en het potentieel van mensen beperken. Erger: wanneer je twijfelt zou dat een teken zijn van zelf beperkende overtuigingen. Is dat werkelijk waar? Of is het een broodjeaapverhaal?

De finale

Kijk eens naar belangrijke sportwedstrijden. De topsporters staan vaak bol van de spanning. Toch zijn het niet de minsten. Ze hebben bijvoorbeeld de finale gehaald. Spanning is dikwijls een uiting van twijfel. Waarom zou je gespannen zijn als je volledig overtuigd bent van het feit dat je gaat winnen?

Ook grote sprekers of acteurs hebben er last van. Sommigen doen het letterlijk in hun broek van de spanning of moeten overgeven voor hun optreden. Toch doen ze het. Sterker: ze zetten een geweldige prestatie neer. Vind je dat niet vreemd? Enerzijds zo gespannen, kennelijk vol twijfels en dan op het podium super presteren.

Twijfel: aanjager van succes

Het fenomeen van de twijfelende topper beperkt zich niet uitsluitend tot sporters, acteurs of sprekers. Ingvar Kamprad was een twijfelaar. Toch stond hij aan de basis van een wereldimperium: IKEA!

En zo kan ik nog veel meer uiterst succesvolle mensen opnoemen die constant twijfelen over wat ze doen. De twijfel is kennelijk niet het probleem. Het probleem is wat we met die twijfels doen:

  • Zetten ze aan tot nog beter presteren?
  • Of geeft de twijfelaar het te snel op, omdat het toch niks wordt?

Bepalend is hoe we onze twijfels kanaliseren. Zet de twijfel aan tot het zoeken naar betere methoden? Zet de twijfel aan tot nog harder je best doen? Dan is de kans groot dat je in je rol groeit.

Twijfel is niet het probleem. Het draait er om wat je met die twijfels doet.

De fnuikende werking van zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is natuurlijk prima. Maar een overdosis aan zelfvertrouwen zou wel eens averechts kunnen werken. Het is een voedingsbodem voor arrogantie of zelfoverschatting. Met alle nare gevolgen van dien.

Een overdaad aan zelfvertrouwen leidt ook dikwijls tot een zogenaamde ‘fixed mindset’. Het is een mentale staat waarin we de overtuiging hebben ergens goed in te zijn of juist niet.

Fixed mindsetters die zichzelf erg goed vinden hebben de neiging zich minder in te spannen. Ze staan niet open voor nieuwe ideeën. Dat hoeft ook niet want ze vinden zich al zo goed. Ze vermijden regelmatig risico’s uit angst dat ze zullen falen.

Conclusie. Twijfel is prima! Er is niets kapot dat gerepareerd hoeft te worden. Twijfel hoort bij mensen als lucht bij ademhalen. Aan jou de keuze: jezelf de put in twijfelen of een gezond portie twijfel omarmen en er iets zinnigs mee doen. Bekijk ook deze korte video over basketballegende Michael Jordan.

Geef een reactieReactie annuleren