Maak dingen die je gratis weggeeft waardevol

Een uitstekende manier om klanten te werven is iets gratis weggeven. Het woord gratis heeft een bijzondere aantrekkingskracht. Mensen hebben het gevoel dat ze geen risico te lopen. ‘Gratis’ opent regelmatig deuren die anders gesloten blijven.

Dienstverleners kunnen bijvoorbeeld een tipboekje, een workshop of webinar gratis aanbieden. Verkopers van producten kunnen hun klanten een monster of een gratis kennismakingsperiode aanbieden. Maar aan gratis kleeft ook een nadeel…?

Wat is het waard?

Welke waarde kennen mensen toe aan iets wat ze gratis ontvangen? Wellicht heb je de volgende uitspraak wel eens gehoord:

“Alles wat je voor niks krijgt is waardeloos en wordt als zodanig beoordeeld.”

Daarin zit een kern van waarheid. Dus loop je het risico dat jij je doel, om potentiële klanten te verleiden zaken met je te doen niet bereikt. Gelukkig is er een hele eenvoudige manier om gratis weggevertjes in de ogen van de klant waardevol te laten lijken .

Hoe?

Vertel wat de waarde is in het normale economische verkeer. Stel je geeft een elektronisch tipboekje cadeau. Vermeld dan de prijs op de cover. Hetzelfde kun je doen wanneer je een dienst gratis aanbiedt. Zeg:

  • “Deze dienst kost normaal € ….!”
  • Idem dito met producten: “Normaal rekenen wij hiervoor €…!”

De voordelen:

  1. Men krijgt het gevoel iets van waarde te ontvangen. Het geeft mensen het idee bijzonder te zijn.
  2. Het wederkerigheidsprincipe krijgt betekenis, want gratis hoef je toch niet te belonen door iets terug te doen? Met het ontvangen van iets waardevols ligt dat mentaal anders.
  3. Men ziet meteen wat je er normaal voor rekent.

Dat laatste is natuurlijk belangrijk omdat je uiteraard niet door blijft gaan met gratis weggeven. Je wilt ook nog wat verdienen, niet waar?


Wil je meer winstgevende omzet scoren?

Ben je op zoek naar nieuwe klanten? Wil je meer verkopen aan bestaande klanten? Je concurrent de loef afsteken? Wie niet?

Ambitieuze bedrijven en verkopers zijn constant op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Ze willen hun zaken verder uitbreiden en ontwikkelen. SalesQuest helpt je verder op weg richting verkoopsucces via praktische online verkooptrainingen.

Vanaf prospects verleiden via internet, telefonische acquisitie tot en met het afronden van de verkoop. Kortom: zet jezelf op scherp…

Geef een reactieReactie annuleren