Een praktisch ezelsbruggetje voor overtuigende presentaties

Effectief presenteren

Je kent vast wel het gezegd ‘minder is meer’. Dat geldt zeker voor presentaties. Met dit handige ezelsbruggetje breng jij je verhaal kort en krachtig over!

Guy Kawasaki is een bekende durfkapitalist uit Silicon Valley. Vrijwel wekelijks zijn er bosjes mensen die een bedrijf willen starten en daarvoor geld van hem willen lospeuteren. Guy wijst de meeste mensen razendsnel af omdat hun verhaal te omslachtig is en veel te lang. Als ezelsbruggetje stelde Guy ooit de volgende gouden vuistregel voor:

De 10-20-30 regel voor effectieve (PowerPoint) presentaties

  • Maximaal 10 dia’s
  • Niet langer dan 20 minuten
  • Een minimale lettergrootte van 30 punts.

Je kunt deze methode op alle presentaties toepassen. De gedachte erachter is dat je mensen in verwarring brengt met te veel dia’s, feiten en een woordenbrij.

Op zich is er niets mis met PowerPoint, maar wel vaak met het gebruik er van. Zodra een dia op het scherm verschijnt heeft je publiek even tijd nodig om de inhoud in zich op te nemen. Pauzeer kort nadat je een nieuwe dia presenteert. De aandacht van je publiek verschuift namelijk automatisch van jou naar het scherm. Dus horen mensen je niet als je direct begint te praten.

De gemiddelde mens kan zich maximaal twintig minuten (vaak korter) concentreren. Daarna dwaalt hun aandacht onherroepelijk af. Houd het kort! Schrap alles wat overbodig is en afleidt van de kern van je betoog.

Tip. Laat het deel waarin je over jezelf praat helemaal weg. Mensen zijn niet in jou geïnteresseerd. Zij willen vooral weten hoe jouw product of dienst hun leven gemakkelijker en beter maakt.

PowerPoint is geen tekstverwerker. PowerPoint is een hulpmiddel voor presentaties. Door grote letters te gebruiken dwing je jezelf automatisch minder tekst in dia’s te plaatsen. Het voorkomt ook een ander veel voorkomend euvel: dia’s voorlezen van het scherm! Bedenk dat jij het verhaal bent en niet de PowerPoint-presentatie.

Tip. In plaats van tekst zijn pakkende foto’s natuurlijk veel beter geschikt om jouw verhaal te vertellen!

Lees ook: 5 Redenen om PowerPoint te gebruiken voor presentaties


Wil je meer winstgevende omzet scoren?

Ben je op zoek naar nieuwe klanten? Wil je meer verkopen aan bestaande klanten? Je concurrent de loef afsteken? Wie niet?

Ambitieuze bedrijven en verkopers zijn constant op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Ze willen hun zaken verder uitbreiden en ontwikkelen. SalesQuest helpt je verder op weg richting verkoopsucces via praktische online verkooptrainingen.

Vanaf prospects verleiden via internet, telefonische acquisitie tot en met het afronden van de verkoop. Kortom: zet jezelf op scherp…

Geef een reactieReactie annuleren