sneller en gemakkelijker nieuwe klanten werven

Het geheim van succes

succes1.jpg

Je hebt vast wel eens het gezegde gehoord 'of je nu denkt dat je iets kunt, of niet kunt in beide gevallen heb je gelijk!'

Er lijkt een kern van waarheid in dit gezegde te schuilen. Maar heb je jezelf wel eens afgevraagd welke invloed jouw overtuigingen (= hoe je over jezelf denkt) hebben op je prestaties?

Het antwoord is: veel meer dan menigeen denkt. Maar toch ook weer anders dan men over het algemeen aanneemt!

Mensen gaan op verschillende manieren met tegenslagen om. Sommigen geven na meerdere mislukte pogingen de pijp aan Maarten. Ze denken:

'Dit kan ik niet. Hiervoor heb je een aangeboren talent nodig. Dat heb ik niet!'

Ze staken hun pogingen. Soms raken ze zelfs in een staat van aangeleerde hulpeloosheid. Met andere woorden:

'Wat ik ook probeer, ik kan er zelf toch geen invloed op uitoefenen'.

Toch gaat niet iedereen op deze manier met tegenslagen om. Er zijn ook mensen die het, ondanks dezelfde tegenslagen, wel blijven proberen. Ze volharden, gaan experimenteren en verbeteren stap voor stap hun vaardigheden. Net zo lang totdat het wel lukt!

Waarin zit het verschil?

Het heeft volgens professor Carol Dweck (Stanford University) alles te maken met je mentale houding. Carol onderscheidt twee verschillende houdingen. Talent (of intelligentie) is:

   1. een vaststaand gegeven;
   2. iets dat je kunt ontwikkelen.

Vanuit deze verschillende houdingen hebben mensen de neiging om anders om te gaan met tegenslagen. Wanneer mensen denken dat ze ergens geen talent voor hebben en ze worden geconfronteerd met tegenslagen, dan hebben ze de neiging er geen energie meer in te stoppen.

Andersom, wanneer mensen denken dat talent iets is dat je kunt ontwikkelen nemen ze vaak de houding aan:

'Als ik er meer energie in stop, dan lukt het me vast wel'.

Het geloof dat talent of het ontbreken ervan een vaststaand gegeven is brengt mensen er toe dat ze hun fouten niet willen toegeven en minder moeite doen om fouten / problemen te herstellen.

Tip. Kaizen is de methode van 'met kleine stapjes, gorte vooruitgangboeken'. Hier lees je er meer over,,,

Je hersenen zien als een spier

Als je tegen jezelf aankijkt als een project in ontwikkeling, dan is de kans groot dat je denkt:

'Hier ga ik aan werken!'

Na verloop van tijd ga je steeds beter presteren. In een experiment werd kinderen geleerd dat hun hersenen op spieren lijken:

'Jouw hoofd wordt sterker naarmate je het meer gebruikt!'

Aan de hand van deze overtuiging namen hun prestaties toe in vergelijking tot mensen die denken 'aan mijn hoofd valt niets te verbeteren!' Na verloop van tijd waren de verschillen in prestaties aanzienlijk.    

Een aangeboren talent?

Natuurlijk is de ene mens gezegend met meer aanleg dan de andere. Maar als ze met dit talent niets doen, tja... dan is de kans op mislukking aanzienlijk. We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die door het leven gaat als het 'eeuwige talent'.

Ook grote namen uit de geschiedenis, zoals Mozart, Edison, Madame Curie, Darwin en Cézanne, dankten hun faam niet uitsluitend aan talent. Ze werkten er ongelooflijk hard en met veel passie aan. Hard werken, passie en discipline, zo blijkt, geven je een grotere kans op succes dan bijvoorbeeld jouw IQ.

Lof toezwaaien?

Uit de onderzoeken Carol Dweck blijkt ook dat de manier van prijzen belangrijk is voor de ontwikkeling van je talenten.

Fout is: 'Wat ben jij toch fantastisch. Je hebt hiervoor een aangeboren talent!'
Goed is: 'Wat heb je toch hard gewerkt!'


Iemand prijzen om zijn talenten werkt een verstarde mentale houding (fixed mindset) in de hand. Iemand prijzen om zijn inspanningen geeft de ander het gevoel dat hij zichzelf ontwikkelt en dat ergens meer energie in steken helpt (growth mindset). Het maakt volgens Dweck alle verschil van de wereld!

Dit artikel is gebaseerd op het boek 'Mindset: Changing The Way You think To Fulfil Your Potential' door Carol S. Dweck.

Naschrift (4/8/2018). De laatste tijd is er kritiek op de mindsettheorie. Zie bijvoorbeeld:

Betekent het dat de mindsettheorie de vuilnisbak in kan? Ik denk van niet. Wat wij er wel van kunnen leren is dat je geen wonderen mag verwachten en de zaken toch wat genuanceerder liggen dan volgens Dweck het geval zou zijn.

Meer artikelen over:

idee.jpgDeze verkooptips mag je niet missen

Je wilt natuurlijk alles uit je vak halen. Dus ben je altijd op zoek naar nieuwe tips, ideeën en trucs. Je vindt op deze site meer dan 600 blogs en nog veel meer tips. Er komen elke week nieuwe blogs bij.

Meld je snel aan voor de wekelijkse tips. Dan mis je er nooit een! Het is helemaal gratis en zonder enige verplichting. Gewoon doen!

GRATIS VERKOOPTIPS

Ontvang elke week praktische tips waardoor je direct meer verkoopt!
Je kunt je elk moment afmelden
Kado - Meld je direct aan en ontvang een boekje boordevol tips!
Ontvang gratis tips
Verkooptrainingen

Klantgerichte offertes schrijven

Offerte-quote.jpgVraag jij jezelf wel eens af waarom zoveel offertes ongelezen in het vakje 'nog te doen' verdwijnen bij klanten? En hoe jij ervoor zorgt dat men jouw offertes wel leest? En goedkeurt? Je leert het in deze praktische online training...


Nieuwe klanten werven via de telefoon

Acquisitietraining nieuwe klanten werven via de telefoon.jpgVind je telefonische acquisitie lastig? Vallen de resultaten tegen? Lijkt het op een loterij met heel veel nieten?

Kortom: hunker je naar meer afspraken? Dan is deze online training precies wat je zoekt. Je haalt direct meer resultaat uit je telefonische acquisitiegesprekken!


Effectief omgaan met bezwaren en tegenwerpingen

succesvol verkoopgesprek.jpgElke verkoper heeft er mee te maken: klanten of prospects die de kont tegen de krib gooien en allerlei bezwaren en tegenwerpingen opwerpen. Bezwaren zijn van die vervelende obstakels die de afronding van de verkoop in de weg staan.

Na deze online training heb jij er veel minder last van. En komen ze er toch? Dan weet jij hoe je dat varkentje moet wassen en de order toch afsluit. 


Verkooptraining op maat

Verkooptrainingen speciaal op maat voor bedrijven of groepen medewerkers. Vraag vrijblijvend informatie aan...

Boeken

Sluitdedeal125.jpgSluit de deal!

Ze zeggen wel eens 'always be closing'. Is het verstandig dit verkoop-abc'tje toe te passen? Het antwoord zal je verbazen. In dit boek lees je alles over de beste manier om instemming van de klant te krijgen en orders af te sluiten.

Uiteraard vind je nog veel meer tips en adviezen in dit compacte boek. Je leert onder andere 15 afsluittechnieken die elke verkoper hoort te weten en moet kunnen toepassen.

Kortom: slimme verkoopgesprekken voeren en meer orders scoren!

Contactinfo

SalesQuest
Acropolis 29
2134 BG  Hoofddorp
T: 023 - 737 06 28
Contact opnemen...

Diensten
Verkooptraining
Presentaties

scheidinglijn.png

Informatief
Blog
Boeken (webshop)
Sales Tools

scheidinglijn.png

Site info
Adres en route
Contact
Over deze site
Sitemap